Over Netwerken op Karakter

Wat is netwerken niet?

Wie het succes van een netwerkbijeenkomst afmeet aan het aantal visitekaartjes dat hij ‘scoort’, houdt zich behoorlijk voor de gek. Toch is dat scoren van visitekaartjes voor veel ondernemers de essentie van netwerken.

Hoe meer hoe beter, het zijn immers allemaal potentiële contacten? Dus ‘netwerken’ ze zich een slag in de rondte. Ze schudden zo veel mogelijk handen, maken zo veel mogelijk praatjes, wisselen snel kaartjes uit en haasten zich naar het volgende ‘contact’.

Wat een dramatische onderschatting van de waarde die een goed netwerk voor ondernemers kan hebben! Zo veel potentiële relaties, maar ze lopen elkaar als een kip zonder kop voorbij. Te druk met ‘netwerken’ om elkaar net even dat beetje meer tijd en oprechte aandacht te geven die kunnen maken dat een contact verandert in een wellicht zeer waardevolle zakelijke relatie.

Wat kunt u verwachten van mijn boek?

In dit boek wil ik mijn ideeën over en ervaringen met echt succesvol netwerken heel graag met u delen. De ervaringen die ik in de loop der jaren al met succesvol netwerken heb opgedaan en de dingen die ik daar bij tegen kwam, wil ik u niet onthouden.
U zult gegarandeerd ontdekken dat u veel meer rendement uit uw zakelijke contacten kunt halen. En wat u daarvoor allemaal moet doen of juist moet laten. Kortom: waar ligt de sleutel tot echt succesvol netwerken en hoe brengt u dat concreet in praktijk?

Netwerken is, ongeacht hoe iemand dat verder ook doet, mensen ontmoeten die ook actief zijn in het bedrijfsleven. Netwerken is ook: uzelf profileren, waardoor u herkenbaar wordt en de drempel voor zakelijk contact wordt verlaagd. Maar netwerken is vooral: investeren in de ander en oprecht gelóven in de waarde van die investering. Netwerken is een kwestie van zaaien en oogsten en niet van zo snel mogelijk voordeel behalen. Alleen op die manier valt het optimale te halen uit uzelf en uw contacten met anderen.

Netwerken heeft dus alles met mensen te maken. In dit boek leg ik uit dat netwerken daarom ook álles met karakter heeft te maken. Waarom effectief netwerken dus een beroep doet op houding en gedrag. Als u ervan overtuigd bent dat u het allemaal al perfect doet, als u geen behoefte hebt aan kritisch zelfonderzoek en als u denkt dat er voor u niets meer te leren valt, dan heeft het lezen van mijn boek geen zin. In de spiegel die ik u wil voorhouden zou u zichzelf toch niet herkennen.

Op weg naar maximaal rendabel netwerken…

Alle andere lezers heet ik welkom. Die zal ik vanaf nu tutoyeren, gewoon omdat het vertrouwder is en daardoor beter past bij de sfeer van dit boek en bij wat ik te vertellen heb.
Ongetwijfeld komen er zaken aan bod die je stevig aan zullen spreken, dingen die je misschien raken. Dat kan confronterend zijn, maar blijf desondanks eerlijk tegen jezelf, blijf kijken in de spiegel die ik je voorhoud. En wees ten minste bereid om na te denken over de dingen die je daarin ziet. Dan ben je namelijk op weg naar echt, maximaal rendabel netwerken.

Netwerken wordt integer, geen commerciële oefening. Dat is netwerken met karakter.

Mr. Drs. Elco Brinkman

Nuttige aanbevelingen om jezelf in de spiegel te bekijken in een wereld van steeds lossere verbanden.

Drs. Arie Slob, ChristenUnie

Met zijn boek Netwerken op karakter biedt Jochem Klijn praktische handvatten voor een succesvolle manier van netwerken. Het boek confronteert de lezer met zichzelf en sluit aan bij fundamentele waarden voor mens en samenleving. Van harte aanbevolen om te lezen en om in de praktijk te brengen.

Stan Uyland, BMU Groep

Het boek Netwerken op Karakter geeft de kern aan waar het aan schort in Nederland als het gaat om Netwerken. Het heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven en aan het nadenken gezet. Een MUST read voor iedereen die netwerkt!

Pin It on Pinterest

Share This